TORTE

NAJLJEKOVITIJA BILJKA SVIJETA-BAZGA! Pogledajte njezina ljekovita svojstva!

29.05.2012., Zagreb - Kresimir Pavlic s obitelji je pokrenuo proizvodnju eko proizvoda od bazge. U okolici Orla u rukavcu Save, Kresimir ima plantazu bazge. Za sada proizvode sirup od cvjeta bazge, sirup od bobica bazge i dzem od bazge. Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Bazga se koristi kod prehlade, gripe, natečenih sinusa bronhitisa, dijabetesa…

Bazga spada među najljekovitije biljke, ima ih više od trideset vrsta. Najznačajnije su crna i crvena bazga a kod nas se najčešće koristi  crna bazga.

Cvjetovi bazge imaju ljekovita svojstva bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže vitamine A, B i C.

Cvjetovi se beru krajem svibnja, samo po sunčanom i suhom vremenu te se malo osuše na suncu

Bazga se koristi kod prehlade, gripe, natečenih sinusa  bronhitisa, dijabetesa ,zatvora,astme i alergije,oslabljenog imuniteta,degenerativnih bolesti,čireva i konjunktivitisa, također je dobra za zaustavljanje krvarenja.

Od zrelih bobica možete pripremiti  džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Od bazge također možete pripremiti različite čajeve. Zeleni dijelovi bazge sadrže toksine koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev,  zato se bazga mora dobro oprati kipućom vodom ili prokuhati.

Čaj od bazge
Jednu žlicu suhih bazgovih bobica stavite u šalicu hladne vode, nakon 12 sati podgrijte i popijte prije doručka, kao izvanredni lijek protiv slabe stolice piše dnevno.hr.

 

 

izvor: istinito.net

Comments

comments

Translate »